Dag stres, Hallo selfcare routine

Bijgewerkt: jan 15

Met regelmaat betrap ik mezelf erop dat ik soms uren aan een stuk op mijn telefoon of mijn laptop zit. Naast dat dit niet goed is voor mijn houding, heeft dit ook onbewust invloed op mijn gemoedstoestand. Zodra je een berichtje binnen krijgt schiet ik (en met mij waarschijnlijk meer mensen😉 ) meteen in de actie modus. In de steentijd kwamen we in deze zogenoemde “fight/flight” modus wanneer er een tijger achter je aan zat. Dat klinkt natuurlijk veel spannender dan die telefoon die je handen hebt, maar de reactie in je lichaam is hetzelfde.


Sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel


Je lichaam beschikt over verschillende zenuwstelsels die op zijn beurt functioneren wanneer nodig. Het parasympatisch zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Het heeft hiermee een tegengestelde functie aan het andere deel van het autonome zenuwstelsel.

Wanneer je in de fight/flight modus bent en geloof me daar zit je vaker dan je denkt, dan zit je dus in je Sympathische zenuwstelsel en de kans dat je in deze status het stresshormoon Cortisol aanmaakt is groot. Cortisol is niet slecht voor je, enkel als je er teveel van aanmaakt. Dit stres hormoon wordt namelijk aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel en dit is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties.

Bij de meeste stressprikkels die je tegenwoordig ervaart is vechten of vluchten niet per se nodig, maar we kunnen deze stres ervaren tijdens een discussie, irritatie, hoge werkdruk of het continu pingelen van je telefoon. Bij een overproductie wordt de aangemaakte cortisol niet gebruikt maar stapelt het hormoon zich op in je lichaam. Het resultaat kan een te hoge cortisolwaarde in je lichaam zijn. Je blijft dan dus te lang in de stres modus en je kunt daardoor last krijgen van een behoorlijke eetlust (specifiek koolhydraten), snelle veroudering, rusteloosheid en weinig energie.

Het is dus erg belangrijk om je stres gehaltes te verlagen zodat je minder cortisol aanmaakt en uiteindelijk je parasympatisch zenuwstelsel activeert. Het parasympatisch zenuwstelsel is namelijk ons ontspanningszenuwstelsel. Als het geactiveerd is zijn je spieren ontspannen, werkt je spijsvertering optimaal, klopt je hart rustig en is je ademhaling verdiept. Het lichaam kan zich herstellen en het immuun systeem beschermt je tegen griep en verkoudheid. Maar hoe activeer je dan je parasympatische zenuwstelsel?


Je kunt het parasympatisch zenuwstelsel activeren door bijvoorbeeld:

· Je schermtijd te verlagen

· Regelmatig (mindfulness) meditaties

· ademhalingsoefeningen

· regelmatig yoga beoefenen

· seks en zoenen

· sporten

· sauna bezoekjes en massages.


Niet slecht toch? Prima rijtje activiteiten om dieper te ontspannen dus Dag stres, Hallo selfcare routine.#selfcare #relax

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Frozen

Logo_NINE_black.png